“Min farsa har en bra kamera - så han kan fota”

 Om det bara vore så att man behöver en bra kamera för att to bra bilder. Vi kan dra lite enkla paralleller;

  • Bara för att du har en dyr, fin båt så kan du köra den utan skepparkunskaper.

  • Bara för att du har en massa dyra verktyg så kan du konstruera och bygga ett hus

  • Bara för att du äger dyr dator så kan du skriva ett valutahandelssystem

Att ta bra bröllopsbilder är så mycket mer än att bara äga rätt utrustning, man måste kunna sin utrustning också.

Rätt ljus

När man fotograferar brudens förberedelser så är ljuset med största sannolikhet helt annorlunda mot ljuset i kyrkan. Oftast behöver man tillföra extra ljus i olika situationer. Kameran kommer inte att tala om när det behövs, framför allt inte om man behöver göra det av kreativa skäl, tex om man vill dölja en ful bakgrund.

Visst kan med dem dyrare kamerorna “ljusa” upp bilderna, och även i efterhand i Photoshop. Men det görs alltid till en kostnad, dvs man förlorar kvalité. Det går inte att skriva ut bilderna i större format än vykort.

Rätt komposition

För att kunna ta bra bilder måste man förstå hur man komponerar dem. Detta innefattar allt från hur man placera personer, utsnitt, ljuset. Sedan är det posering och vad man vill förmedla. Självklart skiljer sig bilderna från dansgolvet från “bröllopsfotot” men det finns fortfarande en tanke och en plan med alla bilder.

“Synd att jag inte fick det på bild”

Att välja en släkting, eller nära vän, att ta bröllopsbilderna leder allt för ofta till att man inte får med alla intressanta händelser på bild då dem är upptagna att prata med den där mostern dem inte har sett på 10 år. Sedan finns det alltid risk för att den utvalda fotografen blir full, och då blir det inte många bra bilder tagna.

Som fotograf jobbar jag hela tiden och är med överallt, under hela dagen och kvällen.

Man kan aldrig ta fram bilder på stunder i photoshop som man inte har fångat.

Kvalitén

Bilderna på er familj eller ert bröllop ör bäst lämpade för att skrivas ut och rama in eller sättas in i ett album. Oavsett, så är kvalitén på bilderna när dem tas avgörande, då man i efterhand kan beställa dem i olika format och produkter.

Visst kan man få alla bilder digitalt och dem i digitala album och på facebook/instagram. Risken är då dock överhängande att dem försvinner i det digitala bruset och att man glömmer bort dem. Ställ dig frågan, hur många bilder från igår kommer du ihåg från instagram?