Massivt gruppfoto

Fotografera en grupp människor

20190708_FotografTobiasAlm__Web.jpg

När man fotograferar en mindre grupp , säg mellan 2 -20 så har man hyfsad kontroll, vilket jag inte hade när jag fotade den här gruppen på närmare 450 pers!

Det svåraste med att fotografera en grupp med människor är att få ljuset att bli så jämt som möjligt, för alla vill ju synas på bilden, även om man står längst bak. Som på bilden ovan så träffas dem närmast kameran av ljuset från den idrottshall(Eriksdalshallen i Stockholm) vi är i medans dem längst bak hamnar i skugga ovan i från samtidigt som det blir lite back lit från fönstrena.

Några enkla tips är att:

  • Fota inte grupper på 450 pers :)

  • Ha inte för kort skärpedjup, F11-F13 är nog minimum.

  • Sett inte fokus på första raden.

  • Och försök att få ljuset som jämt som möjligt, utomhus är nog att föredra.

Vi det här tillfället så var det ett internationelt läger för Shorinji Kempo som jag fotade, och jag skulle nog inte ställe upp alla på det här sättet vid en bröllopsfotografering eller studentfotografering.

Oavsett så var det kul att får fota alla, tror jag även fick en del att skrata på bild.

Tobbe Alm